Mobil

42430012

Email

mail@meditationsro.dk

Åbningstider

Fredag - Søndag kl. 10 - 15

Hvad kan mindfulness gøre for os?

Når man begynder at dyrke mindfulness og meditation, så er der mange mennesker, som ofte er usikre på hvordan de egentlig skal gøre det og om den måde de bruger det på, er god nok.

For mig at se, så er der ikke en bestemt måde, man skal gøre det på.

Vi kan helt selv bestemme, hvordan vi vil dyrke mindfulness og meditation.

Vi kan dog få nogle gode råd til hvordan vi kan arbejde med det og så kan vi jo tænker over om vi ønsker at følge dem eller ikke.

Mindfulness vil sige, at vi indstiller vores opmærksomhed til at være mere centreret, nærværende og ikke dømmende. Hvis du jævnligt dyrker mindfulness, så vil du nok opdage efterhånden at du får en følelse af ligesom at være mere og mere hjemme i dig selv – at du får bedre og bedre kontakt til dig selv.

Du vil måske også komme til at føle dig mere fyldt med fred, mere rolig, mere klar i hovedet og at du også får en bedre kontakt til dit hjerte og dermed dine følelser.

For mange vil det føre til et nyt og anderledes forhold til andre mennesker, som kan være mere naturligt, afslappet og med større dybde.

Der er ikke en rigtig måde at gøre det på

En af de største grunde til at en del mennesker, som har prøvet mindfulness, dropper det igen, det er at de tænker om dem selv, at de ikke praktiserer det på den rigtige måde.  Man skal dog ikke se meditation og mindfulness som noget man ”bør” gøre på en bestemt måde. Hvis man gør det, så kan interessen for mindfulness desværre gå hen og bliver til selv-kritik. Og det er da dumt.

I stedet skal du dyrke mindfulness, netop fordi du ønsker at passe på dig selv – fordi du bekymrer dig for dig selv og for hvordan du har det og hvad du kan gøre for at have et godt liv.

Når du mediterer, kan du minde dig selv om, hvad grunden egentlig er, til at du ønsker at dyrke mindfulness. Du kan så sætte en intention om at være venlig og accepterende mod den måde, du mediterer på – lige meget hvordan du mediterer og lige meget hvordan din meditation folder sig ud.

Hvor ofte og hvor længe?

Det er rigtig godt, hvis du kan meditere bare lidt hver dag. Når du mediterer, kan man sige, at du giver dig selv tid, giver dig selv tid til at komme ind i dig – at besøge dig selv – og mærke efter, hvordan du egentlig har det.

Om det så er 5, 10 eller 20 minutter, det er lige meget. Det vigtigste er, at du gør det regelmæssigt. Når du har gjort det en del gange, så vil det efterhånden også blive en vane. Så vil lysten til at meditere komme helt af sig selv og du vil slet ikke tænke over det.

For mange kan det hjælpe, at man starter med blot at meditere én gang om dagen – i bare 5 minutter.

Det vil nok være lettere for dig at meditere, hvis du har mulighed for at opholde dig et sted, som er stille og som indbyder til nærvær og stilhed.

Men har du ikke mulighed for det, så er det også helt fint. Det vigtigste er, at du indstiller dig på, at du nu lige et øjeblik, giver dig selv tid og viser dig selv at nu gør du noget godt for dig.

Hvis du ikke har mulighed for at meditere hver dag, så er det selvfølgelig også fint at gøre det et par gange om ugen eller mindre.

Gamle følelser kan dukke op til overfladen

Når man begynder at meditere, så kan der også ske det, at der kommer svære følelser op – under meditationen. Det er fordi man måske har haft så travlt – i mange år, at man aldrig har haft tid og mulighed til at komme i dybden og rigtig føle efter, hvilke følelser, det som kan være sket på et eller andet tidspunkt, egentlig har bragt dig.

Det kan være følelser som frygt, forvirring, tristhed, eller sårethed. Her er det godt, hvis du blot kan give dig selv kærlighed og venlighed. Og sige til dig selv – ”Det er ok. Det er ok, at det kommer op nu”. Det vil hjælpe dig til stille og roligt at få renset ud i en masse gamle følelser, som aldrig tidligere har fået mulighed for at komme op og ud og forlade dig.  Du bliver på en måde renset for nogle af alle de gamle svære følelser, som har ligger der inde dybt i dig – måske i mange år – og bare ventet på at komme ud.

Du kan evt. lægge en hånd blidt på dit hjerte og sende en besked til dig selv og dit hjerte om, at du har omsorg og kærlighed til dig – og at det, der sker, det er godt for dig. Det er ok, hvis du lader tårerne løbe. Det sker for mange og kan også føles meget forløsende.

Kropsstilling under meditation

Når mange mennesker tænker på meditation, så ser de for sig en yogi der sidder i lotusstilling på gulvet. I virkeligheden kan du meditere i enhver stilling, som føles behagelig for dig. Man kan faktisk også lave meditation stående og gående. Så længe at den stilling, du indtager, giver dig en følelse af opmærksomhed, åbenhed og veltilpashed, så er det godt.

Når du skal sidde, så kan du vælge at bruge en stol eller du kan bruge en lille bænk / stol, som man kan sidde hen over, eller du kan bruge en pude, evt. en god meditationspude på gulvet. Hvis du sidder med korslagte ben på gulvet, så er det altid godt at have en pude under sig, som hæver din bagdel lidt op. Så er det lettere at sidde i længere tid.

Sid med ret ryg på en måde, som gør at du samtidig kan føle dig opmærksom og afslappet. Lad dine hænder hvile behageligt på dine knæ eller på dine lår. Lad dine øjne være lukket. Du kan også have dem let åbne og kikke blidt ud på et punkt foran dig.

Det er en god idé, at du kommer tilbage ind imellem for at tjekke din krops stilling. På denne måde kan du forblive forbundet til dine sanser. Derfor behøver man heller ikke sidde helt stille under en meditation. Det er faktisk godt, at bevæge sig lidt ind imellem og evt. rette lidt på kropsstillingen.

God fornøjelse med din meditation 🙂

Meditation og mindfulness
Praktiske råd til, hvordan du kan opbygge din meditations- og mindfulnesspraksis.

Læs også disse indlæg